Abstracte denkers
Abstracte denkers denken vanuit concepten. Kunnen buiten kaders denken en vanuit een ander conceptueel perspectief naar onderwerpen kijken.
Het zijn mensen die niet alles aannemen voor wat het is en bestaande heilige huisjes omver kunnen werpen. Het zijn mensen die zich niet als een bak schaap net de gevestigde orde nee willen jaren vieren, maar een eigen visie hebben op het leven en werk.
Deze mensen worden soms niet gezien of begrepen binnen organisatie of de maatschappij. Zij zien dingen al van mijlenver aankomen en hebben een visie op hoe daar te komen.
Ze kijken niet dogmatisch naar onderwerpen, naar kunnen buitenlanders naar organisaties en de rol van mensen binnen organisaties. De uitdaging kan zijn dat ze moeite hebben om de concepten ook daadwerkelijk te realiseren en om mensen mee te krijgen om ze te realiseren.
Abstract denkende mensen hebben de neiging om op een conceptuele en theoretische manier te denken, waarbij ze zich richten op ideeën, patronen en principes in plaats van concrete details. Specifieke talenten die vaak geassocieerd worden met abstract denken zijn onder meer:
- Analytisch denken: het vermogen om complexe problemen te ontleden en te begrijpen.
- Filosofisch denken: het vermogen om diep na te denken over abstracte concepten zoals ethiek, metafysica en epistemologie.
- Wiskundig talent: het vermogen om abstracte wiskundige concepten te begrijpen en toe te passen.
- Conceptueel denken: het vermogen om abstracte ideeën te begrijpen en te manipuleren.
- Creatief denken: het vermogen om originele en innovatieve ideeën te genereren die verder gaan dan traditionele denkpatronen.
- Probleemoplossend vermogen: het vermogen om complexe problemen op te lossen door verschillende abstracte benaderingen te overwegen.
- Strategisch denken: het vermogen om langetermijndoelen te formuleren en abstracte plannen te ontwikkelen om deze doelen te bereiken.
- Wetenschappelijk denken: het vermogen om abstracte concepten uit de natuurwetenschappen te begrijpen en te onderzoeken, zoals de principes van de fysica, biologie of scheikunde